RISE mbështet dymbëdhjetë biznese sociale të të rinjve në Ballkanin Perëndimor

02 korrik 2021

Ballkani Perëndimor - Balkan Green Foundation, së bashku me 5 inkubatorë të tjerë lokalë nga Ballkani Perëndimor, kanë udhëhequr rrugën drejt përparimit, krijimit dhe realizimit të ideve të biznesit social përmes projektit 'Inkubatori Rajonal për Ndërmarrësit Social'.

Pas muajve të trajnimit, dymbëdhjetë biznese sociale, dy nga secili shtet brenda Ballkanit Perëndimor (Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia) do të mbështeten me grante financiare prej 2.500 € dhe do ti bashkohen një programi rajonal inkubacioni për t'i bërë idetë e tyre realitet, nëpërmjet projektit RISE, i cili fillimisht punoi me 46 ekipe të përbërë nga 137 të rinj nga Ballkani Perëndimor.

Udhëtimi i ndërmarrësve tanë të rinj vazhdon, pasi fituesit e fazës së Ideimit tani po bashkohen me një program të plotë të Inkubacionit. Urime për ta, përgëzime edhe për Konsorciumin tonë ndërsa po kalojmë këtë moment të rëndësishëm. Mos hezitoni të na kontaktoni nëse dëshironi të bashkoheni me aventurën,” nënvizoi Menaxheri i Projekteve dhe Zhvillimit i GROUPE SOS Pulse Znj. Kelly Robin.

"Për rajonin tonë që është në tranzicion post-konfliktual dhe po vuan nga ikja e trurit dhe papunësia e lartë, sot me pandeminë gjithashtu, është e rëndësishme më shumë se kurrë të zhvillojmë inovacione dhe veprime të ndërmarrjes që mund të bëjnë një ndikim dhe të mbështesin komunitetet tona dhe të lidhin ata të rinjtë duhet të jenë në vijën e frontit me energjinë dhe kreativitetin e tyre dhe RISE mund t'i mbështesë dhe fuqizojë ata në këtë mision të rëndësishëm," shtoi Drejtori i Programeve të Zyrës Rajonale të Bashkëpunimit Rinor (RYCO) z. Jan Zlatan Kulenović.

"Në 4 muajt e fundit, ne kemi qenë dëshmitarë të RRITJES së të rinjve të shquar nga e gjithë Ballkani Perëndimor përmes punës së tyre të përkushtuar në bizneset sociale, dëshirës për përparim dhe të mësuarit, si dhe duke sjellë kompetencat e sipërmarrjes sociale në nivelin e profesionistëve të mëdhenj të gatshëm për të sulmuar tregun dhe për të prodhuar vlerë për të mirën e komunitetit. Ne gjithashtu ishim dëshmitarë të krijimit të miqësive të reja afatgjata dhe bashkëpunimi midis atyre të rinjve na bën të besojmë se po kontribuojmë në thurjen e strukturës së kohezionit social për një rajon të prosperuar dhe paqësor," Drejtori Ekzekutiv i Rrjetit të Rinisë të Evropës Jug-Lindore (SEEYN) Znj. Mirela Rajkoviç përfundoi.

Zbatuar nga gjashtë Inkubatorë Lokalë nga Ballkani Perëndimor dhe i koordinuar nga një konsorcium i përbërë nga partnerë rajonalë dhe Evropianë, RISE (Inkubatori Rajonal për Ndërmarrësit Social) synon të pasurojë ekosistemin e ndërmarrjes sociale të Ballkanit Perëndimor dhe të lejojë të rinjtë të zhvillojnë zgjidhje inovative shoqërore duke kontribuar kështu në pajtimi dhe bashkëpunimi në rajon. Një ndryshim pozitiv në Ballkanin Perëndimor është i mundur ndërsa stabiliteti dhe prosperiteti mund të arrihen vetëm duke nxitur pajtimin dhe bashkëpunimin në rajon.

Ndërmarrësit e përzgjedhur janë të rinj nga rajoni, 18 deri 35 vjeç, të motivuar për të mësuar në lidhje me sipërmarrjen sociale dhe për t'u përfshirë në një program rajonal ndërkulturor. Përmes kësaj qasjeje të bërë sipas dëshirës, ​​ata zhvillojnë ide konkrete që trajtojnë çështje sociale ose mjedisore në komunitetet e tyre. Pjesëmarrja në projektin RISE po zhvillon gjithashtu aftësitë e tyre dhe kontribuon në punësimin e tyre.