Idetë e Gjelbërta Ballkanike 2023: Ngritja e Inovacionit për një të Ardhme të Qëndrueshme

07 November 2023

Nga 23 deri më 26 tetor 2023, qyteti i Budvës, Mal i Zi, ishte mikpritëse e edicionit të dymbëdhjetë të programit vjetor Balkan Green Ideas. Kjo platformë dinamike mbllodhi së bashku 18 finalistë nacionalist nga gjashtë vende të Ballkanit Perëndimor, të gjithë të bashkuar nga një qëllim i përbashkët - të mbrojnë inovative të gjelbra që premtojnë të formojnë një të nesërme më të qëndrueshme.

Konkurrenca e viti ishte e theksuar, ku u shfaqen një sërë idesh mbresëlënëse për mjedisin. Juria e pavarur është përballë me një vendim të përzgjedhjes duke selektuar pesë iniciativa të spikatura të ndara në dy kategori. 

Në kategorinë "Koncept Ide të Gjelbra", çdo fituesi dha 5000 dollarë u shpallen fitues:

1. Puterka. Kopshtari për fëmijë (Shqipëri) Ky koncept vizionar përqendrohet rreth krijimit të një dyqani unik me një sërë produktesh kopshtarie të përshtatur për të vegjëlit. Atraksioni kryesor është libri "Kopshtaria për fëmijë", një libër i njohurive që i udhëzon fëmijët për rritjen e 38 bimëve  shtepiake me instruksione të thjeshta për të u njekur. Kjo nismë tenton të kultivojë një dashuri për natyrën që në moshë të re.

2. Riciklimi Revolucioni PET (Bosnjë dhe Hercegovinë) premton një revolucionare për asgjësimin e PET. Duke vendosur në mënyrë strategjike kosha në çdo komunitet lokal brenda Zavidovići-t, kjo synon të thjeshtojë procesin e riciklimit. Sistemi i zgjuar i shpengimit, i nxitur nga të ardhurat e riciklimit, do të kanalizojë burimet për të përmirësuar jetën e komunitetit, duke shënuar një hap të drejtë një të ardhme më të gjelbër.

Në kategorinë "Ide të Gjelbërta të Avancuara", ku secili fitues iu dha 10,000 dollarë,u shpallen:

1. Zadrugarstvo (Serbi) qëndron si një testament për fuqinë e përfshirjes dhe inovacionit. Me seli në Kragujevc, kjo ndërmarrje sociale është e përkushtuar për fuqizimin e të rriturve me aftësi të kufizuara zhvillimore përmes programeve domethënëse të punës. Në zemër të funksionimit të tyre është një punëtori gjithëpërfshirëse e specializuar në riciklimin dhe prodhimin e letrës së punuar me dorë nga paketat e cigareve të hedhura. Kjo iniciativë jo vetëm që përkrah qëndrueshmërinë mjedisore, por gjithashtu përkrah përfshirjen sociale.

2. Mirjana Josifoska (Maqedonia e Veriut)  është një dëshmi e potencialit transformues të mbetjeve tekstile. Duke ripërdorur mbetjet e mbetura nga prodhimi i kapelave, kjo markë krijon një sërë aksesorësh të biodegradueshëm si lidhëse flokësh.. Këto produkte dekompozohen brenda disa javësh, duke mos lënë pas asnjë gjurmë mbetjesh.

3. BeBeep (Mali i Zi) paralajmëron një epokë të re në zgjidhjet e qëndrueshme të transportit. Kjo platformë u ofron përdoruesve një mënyrë të përshtatshme dhe me kosto efektive për të ndarë me pasagjerët e tjerë shpenzimet e udhëtimit në distanca të gjata, si benzina dhe tarifat. Siguria është parësore, me një sistem të fuqishëm vlerësimi dhe opsione të sigurta pagese në internet, duke siguruar paqe mendore për të gjithë përdoruesit.

Programi Balkan Green Ideas është më shumë se një konkurs; është një katalizator për ndryshim, një testament i fuqisë së komuniteteve lokale dhe një festë e inovacionit. Për një vështrim të thellë në udhëtimet frymëzuese të pjesëmarrësve të këtij viti, shikoni intervistat. Për të rijetuar momentet kryesore të kësaj ngjarjeje të jashtëzakonshme, klikoni këtu.

Edicioni i 12-të i Balkan Green Ideas u organizua nga Balkan Green Foundation, me mbështetje institucionale nga Programi Rockefeller Brothers Fund për Ballkanin Perëndimor, në bashkëpunim me organizatat partnere Partners Albania for Change and Development, Mozaik Foundation, Venture UP, Fund for Active Citizenship, ARNO dhe Fondacioni Trag.