Shpallen Fituesit në Garën Rajonale të Balkan Green Ideas 2020

07 shtator 2020

Idetë më të mira të gjelbra për vitin 2020 u dhanë nga juria e pavarur në Garen e 9-të Rajonale të Balkan Green Ideas (BGI) organizuar nga Balkan Green Foundation në 3 dhe 4 Shtator.

Fituesit nen kategorine Green Ideas Concept Lot:

  • Green School Days nga Greqia (koncepti i përbashkët i Komunitetit të Gjelbër të Selanikut me mbështetjen e Κοινά ipó katoíkisi-Residence in Commons) prezantuar nga Dominiki Vagiati (shpërblimi 5.000 $)
  • Rinora Handmade nga Shqipëria, prezantuar nga Rakip Belishaku (shpërblimi 5.000 $)

Nen kategorine Green Ideas Advanced Lot:

  • Mediterranean Cleanup nga Greqia, prezantuar nga Lefteris Arapakis (shpërblimi 10.000 $)
  • Wise Additive nga Maqedonia e Veriut, prezantuar nga Sofija Daceva (shpërblimi 10.000 $)
  • City&Me, Serbi, prezantuar nga Branko Krsmanovic (shpërblimi 10.000 $)

Konkurrenca e këtij viti ishte në formatin virtual për shkak të kufizimeve të lëvizjes COVID 19 në të gjithë rajonin. Përfaqësuesit e Fondacioneve Kombëtare nga Ballkani Perëndimor dhe Greqia ishin të pranishëm në internet për të ndjekur hapësirat e ideve jeshile dhe inovative nga 7 vende.

Për dy ditë, 21 ide të reja, origjinale dhe unike të gjelbërta u prezantuan para anëtarëve të jurisë të ndarë në dy kategori:

  • Green Concept Idea Lot me 10 Finalistë Kombëtarë që garojnë për dy çmime me 5.000 $ secili dhe
  • Green Avanced Idea Lot me 11 Finalistë Kombëtarë që garojnë për tre çmime prej 10.000 $ secili.

Juristët: Goran Jeras (Kroaci), Lucija Marovt (Slloveni), Christina Forster (Austri) dhe Andras Krolopp (Hungari) kishin një detyrë shumë sfiduese për të zgjedhur pesë fituesit.

Për gati një dekadë, BGI ka mbështetur krijimin dhe zhvillimin e shumë ideve të suksesshme të biznesit në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe Greqisë. BGI gjithashtu hulumton vazhdimisht rolin e filantropisë në angazhimin e komuniteteve lokale për të gjeneruar ide të gjelbërta të biznesit që përdorin burimet lokale dhe rigjallërojnë zinxhirët tradicionalë të prodhimit dhe tregjet e bazuara në komunitet.

Balkan Green Ideas është një projekt i Balkan Green Foundation, mbështetur nga Rockefeller Brothers Fund, Programi i Ballkanit Perëndimor, dhe në bashkëpunim me fondacionet kombëtare në Shqipëri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Greqi, Kosovë, Mal të Zi, Maqedoni të Veriut dhe Serbi.

Më shumë informacion në lidhje me konkursin mund të gjenden në www.balkangreenideas.org