BGF mirëpret thirrjen e BE-së për ndërprerjen globale të energjisë së qymyrit

26 janar 2021

Ministrat e jashtëm të Evropës vendosën sot Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane në zemër të diplomacisë së bllokut duke bërë thirrje për t'i dhënë fund energjisë së qymyrit dhe subvencioneve të karburanteve fosile kudo. 

Ndryshimi i klimës, thanë 27 ministrat, ishte një "kërcënim ekzistencial për njerëzimin."Ata bënë thirrje për një fazë mbarëbotërore të gjenerimit të energjisë elektrike "të pandërprerë" me qymyr, që do të thotë stacione elektrike që nuk kapin emisionet e gazeve serë,  pa përmendur një afat kohor. Ata gjithashtu duan "një fund të menjëhershëm të të gjithë financimit të infrastrukturës së re të qymyrit në vendet e treta". 

Ky vendim shënon një moment të rëndësishëm dhe sjell implikime pozitive për sektorin e energjisë në përputhje me marrëveshjen e re të gjelbër evropiane, ku blloku është zotuar të arrijë emetime neto zero deri në vitin 2050. 

Largimi nga qymyrit ka qenë qendra e shumë përpjekjeve avokuese të BGF, pasi është një hap vendimtar për të çuar më tej qëllimin për një tranzicion të drejtë të energjisë dhe për të siguruar një mjedis më të qëndrueshëm. 

"Ndotja nuk njeh kufij dhe largimi nga trashëgimia e qymyrit është ajo që është më e nevojshme, jo vetëm për Kosovën, por edhe për rajonin, pasi implikimet për mjedisin dhe shëndetin tonë janë të dëmshme." shënoi Menaxherja e Programeve dhe Operacioneve të BGF, Rinora Gojani.